Överexhalterad

ASSÅ mina älsklingar från självaste Umeå är påväg till mig just i detta nu å jag är så sjuuukt exhalterad!!! Kan knappt kontrollera mig själv. Can't believe it!! Troligtvis är de någonstans mellan flygplatsen och Jarov just i detta nu, men det är mycklet oklart. Jag vet inte riktigt hur vi tänkte där, för de har nog inge tillgång på internet och jag undrar om de verkligen vet vart de ska??? Hmmmm ska nog gå ner och sätta mig i lobbyn och vänta in dårarna. ÅH så HAPPY! Trots att det blev en hård och sen kväll igår (N2N på tisdagar i vanlig ordning) så har jag sån energiiiiiiiiiiii, det bara sprudlar inom mig. De kommer bli några riktigt roliga dagar framöver.

Åh nu skrev dem precis att dem lämnar flygplatsen och är här om 36 min. OMAGAAAD

Jag å mina älsklingar, för massa år sedan....

Måndagssysslor

Idag var en lite jobbig dag i skolan. Insåg bl.a. att en av mina kurser "International Business Operations" är alldeles för svår för mig. Hade väl funkat i Sverige, men här med engelskan i sådan avancerad form går bara inte när det ställs så mycket krav på att vara delaktig, diskutera och argumentera på lektionerna. Sen att många i klassen härstammar från Australien, US, Canada, NZ med engelskan som modersmål gör inte direkt saken lättare. Nä, har försökt i 2 veckor men ger nu upp. Så haft lite ångest över detta då deadline för att registrera och droppa kurser var i fredags. Men på något mirakulöst sätt verkar det som att jag får byta så det känns bra förutom att jag har missat 2 lektioner av den nya och kommer missa en 3:e då jag har en annan intensivkurs som går hela nästa måndag. Men det löser sig nog :)
 
Efter skolan har vi bara gjort nytta!! Handlat (bl.a. husblomman "Jarov flower" som skall förse oss med syre), lagat mat (bolognese), städat, tvättat, bytt lakan och nu (iaf försökt) läsa en artikel om Next-shoring som var en av läxorna till imorgon. Är så trött och har så ont i nacken nu så att jag tror jag bryter ihop så vi lämnar det så. På återseende, haaaaj 
 
 

Allergichock i Prag!

Igår var det ju söndag och det var en dag som började bra - som sedan blev lite dramatisk - men som sedan slutade gott igen.
 
Det hela började med att jag, Niclas och Nicholas ville äta libanesisk mat. Vi kollade upp en decent restaurang och kilade dit på eftermiddagen vid 16. Jag, som ofta underskattar min allergi, upplyste ändå servitören om min nötallergi (efter påtryckningar från Niclas). Servitören förstod och sade att det var nötter i två saker på den tallriken vi tänkt beställa, så han skulle ersätta dessa med någe annat som ej innehöll nötter.
 
Tallriken som kom in såg ut som ett libanesiskt himmelrike! Ja ni ser ju själva på bilden! Jag åt och åt och åt. Kände dock att något kändes fel i munnen och kort därefter även i magen. Jag misstänkte falafeln så slutade att äta av den. Åt istället massor av hummus som kändes safe. Tiden gick och jag kände det blev värre. Vi lämnade restaurangen efter att vi ätit upp och jag hoppades på att mina känningar skulle avta. Men de blev snarare tvärtom. På spårvagnen hem började det pulsera i ansiktet, tåras i ögonen och rinna ur näsa. Smärtan i magen blev bara värre och det kändes som att min mun skulle vändas ut och in av obehag. 

Killarna var oroliga för mig men jag sade att det löser sig med lite antihistaminer! Så jag kommer hem till en tom lgh på Jarov och tar omedelbart 3 st antihistamintabletter. Men vid den här punkten mådde jag så dåligt att jag knappt stod ut, började istället spy som en tok :'( Skrev till killarna som kom rusandes och hjälpte mig ner till receptionen. En annan granne, Flo, har sin bil här så han var så snäll och skjutsade mig och Niclas till sjukan. Så himla snällt ♥
 
När vi kom in stod en sjuksköterska och köpte nån matbit ur en automat. Hon avbröt sin handling direkt och visade oss vägen till ett rum, där en doktor och en annan sköterska väntade på att få ta sig an nästa patient (jag). Otroligt att de liksom sitter och väntar på att en patient ska dyka upp.. Kontraster mot för Sverige där vi sällan har en väntetid på under där 3 h? Antar att det är så systemen fungerar här i de rätt så kommunistiska östtaterna. Ineffektivt kanske - men där och då var jag otroligt tacksam att få hjälp så snabbt. 

De ställde några snabba frågor och påbörjade sedan behandlingen. Kortisondropp i handleden och någon spruta i höften. Sen fick jag ligga kvar 45 min isch tills de såg att den värsta chocken lagt sig. Vid 22 på kvällen var jag tillbaks på Jarov, som en ny människa! :) Glad och tacksam över att allt gick så bra. Vid den här tidpunkten var alla och spelade bowling men jag kände att det nog var klokast att ta det lite easy. Jag var uuursvulten så jag och André gick på en pizzeria och käkade senmiddag istället. Sluuutet gott allting gott som dom säger va!

I efterhand tror vi att det var HUMMUSEN, som jag alltså tokåt av, som innehöll alla dessa nötter! Tydligen har vissa i jordnötssmör i den för att skapa den krämiga konsistensen... Inget jag någonsin gjort eller hört om tidigare, men tydligen inte helt ovanligt enligt mina kollegor här på Jarov. Hmpf.  Får vara försiktigare i forstättning helt enkelt. Har dessutom fått massa kortisontabletter utskrivna uuuutiifall något liknande skulle hända igen, vilket jag inte hoppas...! 
 

Kutná Hora

Igår var det lördag och vi åkte på en alldeles särskild kulturell utflykt! Destinationen var orten Kutná Hora som ligger ca 1h från Prag med tåget. Vi var 12 st: jag, Sara och 10 grabbar som vi brukar hänga en del med. Riktigt härligt gäng, alla lika laddade på att ta in lite kultur och sevärdheter. Å jäklar vilken lyckad dag! Hade iofs inga förväntningar då jag inte visste vad som väntade. 

"En kyrka med massa ben och skelett i" hade jag hört. Och jo tack, nog var det en kyrka med skelett överallt men hur det skulle kännas att betrakta detta med egna ögon var helt omöjligt att föreställa sig i förväg. Massor av skelett från ca 40.000 individer prydde kyrkans varenda vrå... väggar och tak..

Sägen är att detta makabra verk blev till pga att kyrkan sades/sägs stå på helig jord vilket gjorde att så många ville bli begravda här under 1300-talet isch. Det var även då digerdöden utrböt, så massvis med människor begravdes här. Senare grävades skeletten upp, vissa säger pga att skapa mer utrymme på kyrkogården. År 1511 började iaf en halvblind munk att sortera och skapa pyramider av alla dessa uppgrävda skelett som man fortf kan se i kapellet. Märkligt men (troligtvis) helt sant! 

På en bild kan ni se en tallrik med mat. Den föreställer den tjeckiska tradionella maträtten Gulasch med dumplings. Detta var faktiskt (märkligt nog) första gången jag provade rätten här nere, den går att beställa överallt i princip. En riktigt kryddstark och mustig gryta är det! Dumplingsen är lite "brödaktigt" och absorberar såsen på ett helt perfekt sätt. Verkligen gott!

I Kutna Horá tog vi  en långpromenad från skelettkyrkan för att kika på Katedralen St. Barbara. Enorm katedral och otroligt vacker, både från utsidan och invändigt. Utanför fanns en även viewpoint med en supervacker utsikt, vinodlingar och man hade möjlighet att köpa det lokalproducerade vinet.

Vi kom inte tillbaka hem till Prag förrän efter 22. Planen var egentligen att spela bowling med gänget då, men alla var helt uttömda på energi efter dagens äventyr så det sparar vi på till en annan dag, eventuellt redan ikväll!! :) Varsegoo, häär kommer lite bilder!




Hela squadet framför katedralen St. Barbara!
Från vänster Alex (Tyskland), jag, Flo (Tyskland), Martijn (Nederländerna), Theo (Enlangd), Jan (Nederländerna), André (Norge), Dylan (Nederländerna), Niclas (Sverige), Sara (Sverige), Sjaak (Nederländerna, tror jag..) och Cankut (Turkiet)

Prag levererar i matväg

Idag efter skolan (lektionen) var jag, Sara och André  ursvultna och cravade sushi. Vi bestämde oss därför för att söka upp en sushirestaurang som vi fått rekommenderad till oss. Oh maan that was good! Lite pricy om man jämför med  gemene restaurang här, men så värd varenda CZK när man tittar på vad som levererades på tallriken. Seriöst bästa sushin jag upplevt i hela mitt sushiliv. 175 SEK för sushin + dryck blev det, så isch svenska priser kan man nog säga.  

Efteråt blev vi sugna på glass. Även den var så galet god. En riktigt bra matdag i Prag med andra ord!

 

Sara, Sophie, Sally & Stella

Holaaaa!

Har en lugn stund ensam i lägenheten, det är då inte allt för ofta det händer med numera 3 st flat mates! Igår anlände nämligen det fjärde tillskottet till världsläggan 456/457 på Jarov F.  En tjej vid namn Stella från Kina. Hon delar alltså rum med Sally just intill mig och Sara, och tillsammans delar vi kök, toalett, etc. Så nu är vi fulltaliga.
 
Det roligaste av allt är att Stellas namn också blev till igår. Haha tro det eller ej men det stämmer faktiskt! I Kina har man ju kinesiska namn, men i regel får man välja ett "engelskt" namn som används internationellt. Detta internationella namn är helt valfritt och får bytas hur många gånger som helst. Det roliga med Stella var att hon aldrig valt något engelskt namn!! Så vi tog tag i saken igår. Hon ville heta något på S (då blir vi fyra st S i våran lgh hahah) - så jag slängde mig över laptopen och googlade namn på S. Fick syn på Stella och då var det bestämt! Inga konstigheter :D 
 
I veckan har skolan dragit igång på rikigt. Idag är det onsdag så har gjort bort 50% av skolveckan, då jag bara har skola mån-tors. På måndagar läser jag bl.a. en spanskakurs för nybörjare. Det läraren inte vet om är att både jag och Sara redan läst ca 7 år spanska hemma i Sverige (ops), så detta lär bli en enkel match - tackarr för de. Är otroligt tacksam för att denna termin utgörs av "valfria kurser" vilket innebär att jag kan läsa i princip vad som helst och kan ändå tillgodoräkna mig dem. Det gör att denna termin förhoppningsvis kommer att bli hyfsat lättsam.
 
Idag börjar jag kl 14.30, det är min första och sista lektion för dagen. Chilligt värrre. Därför jag är ensam hemma just nu, för resten av gänget är i skolan. Igår var terminens andra N2N-party, men jag valde att avstå och istället stanna hemma då jag kände mig så trött och hängig. Tror det var rätt beslut när jag tänker på hur jag fick peppa och skicka iväg en minst sagt tröttare och Sara denna morgon... ♥ Hon är förövrigt är världens bästa tänkbara room mate och är så glad att vi får uppleva denna annorlunda termin tillsammans. Kommer bli en höst som seent skall glömmas!
 
Jag och bästa Sara i måndags inför första skoldagen. Vi höll på garva ihjäl oss på spanskalektionen när vi fick "lära oss" alla basic spanskafraser och läraren tjöt "excellente" till oss. Dock satt inte uttalet helt 100, så där har vi något att jobba på under hösten ;)
 

Ice Breaking Wknd

Oh lord. Är nu hemkommen efter Ice Breaking Weekend som påbörjades i fredagsmorse. 3 bussar fyllda av exchangestudenter åkte söderut i ca 2,5 h. Det gjorde att vi hamnade i en bergsby nära Österrikiska gränsen! 

Blir svårt o beskriva hur helgen var i och med att den var så intensiv och det var så mycket som hände! Men den vi kan väl säga att den uppgyllde sitt syfte vad gäller att bryta isar ;) När 110 st nyfikna och spända studenter hamnar på ett lägerområde där första aktiviteten går ut på att sänka en vodkaflaska så snabbt som möjligt - så kan ni nog lista ut resten!

Nu sitter man här med en hysteriskt rolig helg i baggaget, vilken även resulterade i massa nya bekantskaper. Meee like that!! Nu är man dock sletnare än nånsin och vi funderar hur i hela friden vi ska orka ta oss till affären för att handla frukost till morgondagen. I morgon är det måndag och det innebär nämligen första riktiga skoldagen. Jag börjar dock inte förrän kl 12.45 så de känns riktigt skönt!!


Flo efter en galnare helg... inga konstigheter!

Tog inte så måga bilder men här är ett litet gäng från den isbrytande helgen som var
 

N2N

Tjena. De denaste dagarna har fortsatt som tidigare; sovmorgonar, spring mellan lägenheter, nån tur till stan och givetvis festligheter på kväll- och nattetid. Även fast man inte går ut ut varje kväll så blir det nästan alltid att man åtminstone hänger på kvarterspuben Juve eller i någons lägenhet för att umgås och lär känna varandra. Kan tänka mig att detta är för att vi inte kommit in i några riktiga rutiner ännu då skolan inte drar igång på riktigt förrän måndag. Vi har fortfarande semesterhattarna på u know! Sen så är det är fortfarande så att man träffar nya ansikten varje dag. Snapchat/fb kommer väl snart att explodera pga alla nya friends man gör sig i den hastiga fart.

I förrgår var det dags för terminens första Nation2Nation. Det är ett evenemang äger rum varje tisdag särskilt för erasmusstudenter. Det roliga med N2N är att det är på en ny klubb varje tisdag. På så vis får man se o uppleva olika ställen istället för att bli uttråkad av att ständigt gå på samma klubb (hur man nu skulle kunna bli det). Så i tisdags hängde vi i Niclas och hans italienska flatmates lgh och käkade lite mat ihop! Vi lyssnade på diverse italiensk musik som Eros Ramazotti och Benny Benassi och vi svenskar fick briljera med Lorentz och Jon Henriks magiska samejojk. 

Tänkte på det, att detta är verkligen en utbytestermin med betoning på utbyte. Det är sanslöst hur mycket utbyte man får dagarna i ända. Man får inblick i andras kulturer, tankesätt och värderingar... Hur folk uppträder, tänker och agerar i det vardagliga livet. Det blir så naturligt också, dvs inte genom att agera superturist i landet eller staden i fråga. Den biten är inte att underskatta! Och jag gillar det extremt mycket! 

Efter maten gick tog vi hissen till 10:e våningen, närmare bestämt till Big G (Big Giorigio), då han hade slagit upp dörrarna för ett pre party innan N2N. Han var polare med italiernarna som vi hade ätit med. De blev sjukt mycket folk i den lägenheten och man fick väl knappa kvadratmetern per person. Men det var nice (tills damen i receptionen bankade på och varnade att polisen kommer komma om vi inte dämpar oss)! Så vi stack. Tog tramen, som nu hade omvandlats till en partytram, till klubben. N2N var hypat sedan innan, men jag kan säga att man ej blev besviken. Det var en riktigt lyckad kväll som präglades dans och teq shots bl.a.. 

Igår firade jag 1 vecka här i min nya hemstad. Med tanke på alla nya intryck, allt som hänt och alla man träffat känns det snarare som 1 månad. Men det var en lugn dag och blev inte särskilt många knop gjorda. Ett av dem var iaf att jag bokade en tvättmaskin och tvättade för första gången här nere samt insåg att vi bor ca 200m ifrån en pizzeria som gör världens godaste pizza. Thank you lord for that! 
 
Nä nu ni! Lite frulle och kaffe på detta så man är pigg å glad på brewery touren som vi ska på senare idag!
 
På denna bild, en mix av nationaliteter. Från vänster: en tysk, två italienara, två svenskar, en kines, en norsk och en dansk. 
 

Första dagen i skolan

Amen hallådär!

Igårmorse ringde alarmet kl 7. Å jag var typ pigg!! Var nog allt lite nervös skulle ja tro! Skulle som sagt möta min buddy i lobbyn kl 8.30. Sally och Sara vaknade också tidigt fastän de ej skulle vara på skolan förrän senare, så surrade med dem medan jag gjorde mig iordning. Plötsligt var kl 8.17 och jag hade varken klätt på mig, sminkat mig klart eller ätit frukost?! Varför går tiden alltid så stööört fort på morgonen? 

Hann ner i tid iaf. Där nere väntade Andy på mig samt en norsk vid namn André. Då hans buddy inte kunde följa med till skolan idag så joinade han oss ist. Vi tog tramen, som numera omvandlats till en skoltram fylld med studenter med ryggsäckar, till skolan. Traskade runt på skolan lite, som faktiskt var riktigt fräsch (den nya byggnaden åtminstone). Fixade registrering, student-ID osv. Sen hade vi ett gap på typ 3-4 timmar innan eftermiddagssessionen skulle börja. Då passade vi på att åka in till stan och kirra våra transportation card för hela perioden. Så nu åker vi all public transport (har använder man ju både tunnelbana, spårvagn och buss) med det kortet. Jag var ju svinhungrig pga ingen frulle så vi gick och käkade lunch, sedan gick vi runt i stan lite innan det var dags att åka tillbaka till skolan för en informationsföreläsning.

Det var alltså första skoldagen. Som ni hör har ju skolan ej dragit igång på riktigt ännu, utan det är liksom en introduktionsvecka enbart. Lektionerna börjar nästa måndag!
 
Idag var alla föreläsningar så extremt ovärda så vi valde att skippa. Nu ska jag och Sally ut på en liten joggingtur. Vi ska då passa på att köpa skedar, då vi för närvarande äter vår morgonyoghurt med gafflar. Haaj!

Några bilder från gårdagen som var
Morgonsolen kl 7 på morgonen i Praha! Helt ok att dricka en kopp kaffe till denna view
Hon till vänster är min buddy Andy och han till höger är norska André

 

Party by the river

Godkväll!
 
Ligger just nu i sängen efter en lugnare dag och kväll. Träffade Saras innebandypolare från Umeå som numera bor och jobbar här nere i Prag. Riktigt lämpligt eftersom hon kunde ge oss massa tips och råd om saker att göra här, bra restauranger och klubbar osv. Sen var hon mycket trevlig. Åt lunch med henne på en italiensk restuaurang i en mysig innergård som var alldeles lummig. Tog en spaghetti carbonara som smakade ljuvligt! Till det drack vi lemonad, en tjeckisk grej verkar det som för det serveras överallt! 

Sedan tog jag en powernap på ca 2 h medan Sarisen var och lirade innebandy.... Var så himla trött ja. Vaknade upp och mötte upp några kanadensare på Juve (en restaurang/pub som ligger 100m från Jarov) som jag hade mött i trapphuset tidigare. Förövrigt är Juve ett ställe som Jarovfolket hänger på väldigt mkt. Jättebilligt och nära hemmet. Perfekt ställe att käka på och ta några bärs innan man drar vidare mot stan. Åter till kanadensarna. Himla trevliga var dem. Man känner dock att engelskan brister lite när man pratar med dem som har engelskan som sitt förstapsråk. Men känner faktiskt redan nu hur man utvecklat språket, det går alltså åt rätt håll! 
 
Igårkväll var det en desto mer livad kväll. Vi var ett stort gäng som hängde nere vid floden. Det var liksom en lång strandpromenad (som kajen vid umeå fast längre) där det fanns massa restaurangbåtar och var allmänt bra stämning. Jättemkt folk och jättemånga små hak som sålde öl till en billig peng. Lite senare drog vi ut på en klubb. Dock spelades enbart technomusik, vilket väl inte är riktigt my cup of tea om man säger så. Jag, Sara, en norrman och en tysk drog därför därifrån ganska tidigt. Vi gick och köpte varsin pizza slice och tog en Uber hem istället :) Riktigt skönt faktiskt.

Imorgon startar Orientation Week. Det är alltså första veckan i skolan som inkluderar en del formaliteter som registrering, uthämtning av student-ID, välkomstcermonier, rundvandring etc. Jag ska vara på skolan redan kl 9 imorgonbitti (pga mitt efternamn börjar på B). Är faktiskt lite nervoouus. Men min buddy kommer att möta mig i lobbyn kl 8.30 sen åker vi spårvagn dit tillsammans, hur snällt??? :) Det gör verkligen att man känner sig lite lugnare och tryggare
 
En halvdan bild på le crew igårkväll
Jag, en tysk som kallas Edu, en svensk som heter Jesper och en turk som vi kallar Django
Dagens magiska lunch! Hit lovar jag att ta er om ni kommer och hälsar på!
 

Produktiv dag!

Igår var en produktiv dag! På förmiddagen betalade vi vår hyra för hela perioden, vilken skulle betalas inom 10 dgr efter ankomst. Hyran för oss som delar rum är 5500 kr för hela vistelsen (7/9/2016-15/1/2017). Dock kommer väl de flesta åka hem runt 20 december eftersom vi exchangestudenter får skriva våra tentor redan 16 december. Men ändå, helt sanslöst billigt om man jämför med Sverige eller många andra delar av Europa.
 
Vi betalade även våra biljetter till Ice Breaking Weekend. Det är som ett event som äger rum mellan 16-18 september där ca 100 studenter åker iväg tillsammans för att lära känna varandra. Kan tänka mig att det blir del aktiviteter, partaj, massa mat och övernattning. Tidigare studenter från Umeå rekommenderar verkligen att man åker med på detta, så det kändes givet knipa en av platserna! :) 
 
Efter detta försökte försökte vi lista ut hur vi tar oss Ikea. Det finns hela två (!!) IKEA i Prag. En på vardera ände av stan. En snabb googling och vi hade en reseplan utsakad. Gick förjäkla smidigt måste jag säga. Först åkte vi vår tram som går just utanför oss i typ 15 min. Sedan bytte vi till metro och åkte typ 15 min till. Sedan var vi i princip framme. Utanför metron fanns en jättestor galleria så vi började med att kika runt där. Vi passade på att ordna passfoton då vi haft så jäkla problem tidigare att hitta fotoautomater. Nu gick vi till en riktigt fotograf som ordnade ordentliga foton oss. 
 
Sen gick vi på IKEA. Vi alla var superhungriga så vi började med att inta en klassisk köttbullelunch. Sally var överförtjust i sin mat och sitt "swedish fika" men var lite småskeptisk till dammsugaren, vilket jag ändå faktiskt kan förstå. Sen tog vi en korg och började lasta i lite prylar som vi hade planerat att köpa. Bl.a. en till kastrull, kökshanddukar, fler galgar, tandborstmuggar osv. Vårt besök gick verkligen i raketfart. Det sista vi gjorde var att plocka på oss 3st 200g maraboukakor (som vi hypat sönder för Sally) och sedan for vi hem, då vi var tvungen att hinna hem till ett Jarov-möte som började kl 18. 
 
Frukost på balkongen, sjukt skönt när det är runt 25-graderstrecket
"The two swedish blondies Sophie and Sara" som vi numera kännetecknas som

Nebe

Hejsan igen. Har en stund över så tänkte berätta om gårkvällen!
 
Vi bor som sagt i en enorm byggnad på typ 11 våningar, likt ett hyrsehus eller hotell, fast rätt så slitet då. Här bor i princip enbart utbytesstudenter från alla delar av världen. En person har varit så ambitiös och ordnat en stor gruppchatt på WhatsApp för alla exchanges, så folk skriver där hela tiden mer eller mindre. Man har typ alltid mellan 5-200 nya meddelanden i den gruppen (tack och lov att man kan inaktivera notiser, annars hade man ej pallat vara kvar i gruppen). Eftersom många reser hit ensamma var det mycket surr i gruppen om att kanske ses på kvällen, hitta på något, gå ut eller grilla här på Jarov. Men det var väldigt spretigt. Jag och Niclas ville gärna träffa lite nytt fölk men eftersom det inte fanns någon konkret plan i gruppen så tog vi på oss rollen som projektledare. Jag skrev ett meddelande att alla som är taggade ses i lobbyn kl 19, sedan går vi ut och käkar och dricker lite bärs tillsammans! Detta visade sig bli mycket uppskattat och vid 19.15 var vi nog runt 25 pers som lämnade Jarov och i samlad trupp åkte mot stan.

En i gänget var tjeckisk buddy, så hon tog oss till en restaurang som hade plats för oss. Det kändes som vi var en förstaklass på klassresa typ: "alla av spårvagnen nu!", "är alla med?!" var ju standard.  De flesta var killar, könsfördelningen var kanske 80% killar och 20% tjejer.. Men herregud, alla var så trevliga och vänliga. Jag pratade mest med några killar från Tyskland. Tillslut kom vi fram till restaurangen, som även var ett ölbryggeri, och alla beställde mat och dryck (läs: öl). Jättegod mat och bra service! Och billigt, jag betalade 216 CZK (typ 75 SEK) för min måltid + 3 st öl. Efter ett tag anslöt fler och fler studenter till restaurangen, som inte hade möjlighet att möta oss vid kl 19.. Tillslut var vi över 40-50 som tog upp hela övervåningen av restaurangen. Helt otroligt!! Och jädrar vilket kackel.
 
Vid kl 00 tågade armén vidare vi till en nattklubb som heter Nebe. Nebe betyder tydligen heaven, eller ja himmel. Tyckte det var ett fint namn! Det var otroligt roligt där inne! Rätt så mäktigt när alla entrade klubben (en källare) samtidigt! Spelade riktigt schysst musik och stämningen var bara allmänt topp. Det var en som spelade saxofon intill scenen och han var så sjuukt grym!!! Bästa jag hört på länge. Så numera är jag överförtjust i saxofoner och saxofonister.
 
Efter några timmars klubbande tog jag och några andra svenskar (dock inte min roomie Sara) en Uber hem till Jarov. Var väl hemma just före 3. När jag öppnar dörren till lgh så lyser det där inne!! Å det var såklart en av våra andra roomies som hade anlänt! Så himla roligt och så glad blev jag när jag insåg detta! Det visade sig att hon var en riktigt glad och härlig prick från Hong Kong och att hennes namn var Sally. Så vi började ju prata där mitt i natten, hon hann bl.a. nämna att hon tagit med sig ingridienser så vi kan göra hemmagjord sushi någon gång framöver och vi spikade att vi skulle åka på IKEA tillsammans idag. När jag tillslut låg i sängen hade klockan närmat sig 4 och jag fick återigen försöka banka in i huvudet att jag verkligen upplever allt detta som än så länge känns helt overkligt... :)
 
En kanonkväll som inleddes med ett meddelande till den stora gruppchatten :D
Några Jarovbor som var taggade att skaffa nya bekantskaper
Kvinnor dricker överlag ofta mörk/svart öl här. Jag var tvungen att testa men den var lite väl söt för min smak...
Restaurangen bjöd hela sällskapet på dessa småttingar efter middagen! Trodde det var öl i miniformat, men smakade supersött, så någon form av likör tror jag...
Nebe = heaven. Hit kommer vi gå fler gånger!
Jag kom hem på natten där vår roomie Sally väntade! :)
 
 

Ahoj!

Hittills har jag lärt mig ett nytt ord på tjeckiska och det är "ahoj!". Det betyder "hej". Lite lustigt tyckte jag och väldigt enkelt att minnas i jämförelse till alla andra tjeckiska ord som typ är "dlouhosrstý" och "karbanátky". Man har verkligen ingen aning hur saker och ting uttalas här, namn på vägar, tunnelbanestationer osv.. Så nu går jag omkring och ahojar till allt och alla hehe :D
 
Igår drog jag, Niklas och Sara in till stan för att utforska läget lite. Har ju aldrig varit i Prag tidigare. Spårvagnen till stan tar ca 20-25 minuter från Jarov. Halvvägs till stan passerar man skolan, så den ligger typ mitt emellan Jarov och stan. Jag och Sara hade inte ätit nån frulle för vi mådde så konstigt, så det första vi gjorde när vi kom fram var att köpa lunch. Det fick bli varsin Prague Sausage, klart man måste passa på att upplevera den kulinariska matkulturen när man väl är här! Detta var alltså en hotdog, men den var kanske 5 ggr större än en varmkorv hemma. Och den var kanske 10 ggr godare! Lite starkare, mer välgrillad och liksom större "bitar" i själva körven. Fantastisk matupplevelse må jag säga, kommer nog bli en del korvar under terminen.
 
Vi gick i butiker och traskade runt på olika torg och gränder. Kollade på kyrkor och statyer. Gick över den kända Karlsbron. Det jag gillar med Prag är att alla byggnader är så otroligt vackra! De ser så gamla och eleganta ut med enorma fönster och jättefina utsmyckningar och detaljer på fasaderna. Sen alla kullerstensgator.... Mysfaktor 10 000! Dock en hel del turister här. Det roliga att jag inte betraktar mig själv som en turist, utan mer som en local (hahahah).
 
Gårkvällen var så jäkla lyckad, men jag tänker berätta mer om den sen för nu måste jag göra mig iordning. Jag, Sara och Sally (vår nya roomie från Hong Kong) ska åka till Ikea om en stund och handla lite nödvändiga saker till hemmet. Sen tänkte vi ta en klassisk köttbullelunch också. 
 

Checkat in i Czech Republic (långt inlägg)

Tjenare vänner!

Jag tänkte att det inte vore en alldeles dum idé att damma av den här gamla bloggrackaren, nu när jag har flyttat till Prag för en termins utlandsstudier. På så vis kan den som vill få följa med mig på detta nya & spännande äventyr. Givetvis tycker den gamle bloggaren inom mig  att detta ska bli superkul!!!

Okej, så jag reste hit igår: onsdagen den 7 sept. Befann mig redan i Sthlm pga utbildning på PwC som ägde rum 5-6 september. Väldigt givande utbildning, som jag lär ha stor nytta av senare när jag ska gå mitt internship efter hemkomsten (sidospår). Det innebar det att jag hade med mig all min packning dit och det blev en del kånkande. Två dagar innan avfärd inhandlade jag nämligen den största resväskan jag någonsin skådat i mitt 24-åriga liv. Det var den största som fanns i väskbutiken (rymmer hela 138 litrar). Känns som att folk stirrar på en för de ser ut som man drar runt på ett mindre hus :P Sista kvällen i Sverige spenderades med Fanny, vi åt en middag på Vapiano och njöt av ett glas rött vin. Bra avslutning i Svera rike!

Anlände till Prag flygplats efter en 1h o 40 min flygresa. En tjeckisk buddy väntade i ankomsthallen med en skylt "Sophie Birgersson". Så himla gulligt!! Jag reste med två andra svenskar, så en av deras buddys var också där. Tillsammans tog vi public transport (buss - tunnelbana - spårvagn) till vårt studentboende. Vår byggnad heter Jarov III F så när jag skriver "Jarov" i fortsättningen så menar jag mitt hem. Denna resa tog dryga timmen och kostade ca 10 kr. 

När vi kom fram fick vi fylla i massa papper/kontrakt och sedan dumpa väskorna i våra respektive rum. Vi bor i lägenheter i Jarov, där varje lägenhet består av två st rum & ett kök. I varje rum finns två sängar, två skrivbord, några hyllor etc. Det innebär att man delar rum med en annan person och i rummet bredvid bor två st andra studenter. Jag delar rum med Sara, som också kommer från Umeå Universitet, och våra roomisar har inte anlänt ännu men är väldigt exhalterade över att få träffa dem.
 
Vi är totalt 7st från Umeå Universitet. Så igår träffades vi alla för en sen lunch på en lokal restaurang och intog vår första Krusovic. Min buddy hakade på :D Sedan gick vi till ett stort varuhus och storhandlade lite basvaror och diverse hushållsartiklar. Vi har numera både toapapper, en kastrull, tallrikar, lite frukost och öl i vårt hem. Vi handlade inte så mycket mat då jag tror det kommer bli en hel del restaurangmat här nere eftersom det är så fruktansvärt billigt.
 
Sent igårkväll gick jag, Sara och Niclas och åt middag några hundra meter härifrån. Restaurangen var dimmig av all cigarettrök och han som jobbade där kunde inte ett enda engelskt ord. Efter lite charader lyckades vi beställa in mat och ett glas öl. Jag fick friterad ost och pommes frites haha. Väldigt tjeckiskt, väldigt gott och väääldigt onyttgt ;) 

Vid 12-tiden, efter en hysterisk spindelincident i vårt rum, så kröp jag och Sara ned i varsin säng och försökte smälta att vi faktiskt är här. Vaknade innan 8 imorse av att solen lyste in och konstaterade att vi båda hade fått en god natts sömn men båda vaknade med en mystisk huvudvärk. Varsin alvedon och kaffekopp och värken är borta!

Vi har satt upp 2 mål för dagen; packa upp våra resväskor och ta passfoton till våra student-ID. Känns bra att sätta upp rimliga mål så att man faktiskt kan uppnå dem ;)
 
 En liten smygkik på vår fabolous flat in Pragadise.

RSS 2.0