RECOVERED

Hej igen!

 
Som utlovat är det nu en ny Soppe som smattrar på tangenterna. En pigg och glad sådan!
 
Jag kan ju iaf nämna att det inte bara var en vanlig feber jag åkte på utan halsfluss. Åkte in till läkarn på söndag då febern å smärtan i huvud och öron inte la sig trots alla tabletter tryckte. Min hals gjorde dessutom så ont att till och med andas genom den kändes outhärdligt. Öppnade munnen för doktorn och med en ögonblinkning började hon pladdra på tjeckiska. Hörde infektion och penicillinkur i samma mening - infektion i halsmandlarna förstod jag en googling senare. Så det var orsaken till alla mina besvär!! Var så lycklig över att man funnit en diagnos på mig samt en behandling mot den :D
 
Så ett par dagar senare började jag må bättre och i torsdags var jag frille igen!! I torsdags åkte även mina närmaste vänner till Krakow. Jag själv fick stanna hemma då jag inte fick någon biljett samt inte vågade köpa en i andrahand heller då jag inte visste när jag skulle tillfriskna. I torsdags åkte även Stella och Sally iväg på varsitt hål, en till Island och en till Berlin. Vad betyder det då?? Jo precis, att jag har haft lägenheten för mig själv hela helgen!

Vilken chock! Att gå från att dela kök, toa etc på 4 pers till att nu har alla dessa faciliteter för sig själv. Och att gå och lägga sig utan att någon stökar på och sedan vakna av sig själv i samma tystnad. Nästan något magiskt över det hela hahaha! Men nu har det gått några dagar och jag börjar faktiskt sakna mina kära levnadskamrater :* Ska bli väldigt mysigt att få hem dem senare ikv (?).
 
Jag har iaf tagit tillvara på denna helg genom att bocka av lite diverse nödvändigheter & återhämtning - men även lite roligheter. Tvättat, pratat i telefon, pluggat, kollat på Girls, sovit ut. Även hängt med lite Jarovfolk. Gick ut i fredags och igår var vi några som på en heldags utflykt till Velka Amerika (Prags egna lilla Canyon). 

Idag är planen att plugga vidare, läs: skriva klart min tröga uppsats och plugga på mid-terms. Har totalt 5 examinationer nästa vecka (3 mid-terms, 1 final och en inlämning av uppsats). Hoppas även på att hinna åka ner på stan. Behöver nämligen  en varmare jacka och en mössa! Det börjar bli riktigt krispigt även här vettniii!
 

 

Ynkling

För en vecka sedan, då man var något mer i gaseN
 
Hallåå jaa!

Har ikke dött eller sånnn, ligger bara med värsta febern sedan några dagar tillbaka. Svettas å fryser omvartannat, huvudet dunkar och halsen känns som ett öppet köttsår. Riktigt ledsamt. Känns bara så destruktivt att spendera helgen med svettiga feberdrömmar i en säng vars hårdhet är alldelesss för hög. För första gången som jag saknar Sverige en del, mamma och min lägenhet. Man blir så sårbar när man är sjuk. Men både Niclas och Sally har varit så otroligt gulliga idag och försett mig med diverese nödvändigheter såsom cola, ingefära och febernedsättande tabletter.
 
Dessutom känns Jarov som ett vuxendagis i den benmämningen att sjukdomarna vandrar runt. Alltid någon som är sjuk och nu var det helt enkelt min tur! 
 
Just nu sitter jag här i sängen i svettiga underkläder medan Sara håller på piffa sig för pre i nån lägenhet här på Jarov och sedan utgång! Fett avis e jaaag. Jag är så taggad på må bra igen. När jag mår bra igen ska jag uppskatta det så extremt mycket (klassiker) ;) 
 
Nee snart lämnar väl Sarisen mig och då ska jag se om mitt huvud orkar se lite serie. Hoppas, för kan inte sova något mera och jag kommer bli så uttråkad. Sorry för extremt deppigt inlägg, men nästa gång är jag förhoppningsvis åter till de normaala :) :)  

Chilla

Dobrý den!

Har känt mig lite småkrasslig och sjuk denna vecka. Man är dålig på att chilla och bara kurera här borta fastän det kan vara just vad man behöver. Alla människor är så uttåtriktade och sociala här och vill alltid hitta på nå göy. Så det är alltid något som pågår, vilket gör att det många gånger är väldigt svårt att motstå att haka på...  Igår tog jag iaf beslutet att stanna hemma medan de andra gick ut firade en killes födelsedag. Jag sov både på eftermiddagen och la mig i hygglig tid igår. Så idag mår jag bättre, men fortf lite halsont/huvudvärk!!

Skolan har levlat upp lite nu också, då en ny intensivkurs (i Supply Chain Management) drog igång i veckan parallellt med vanliga lektionerna. Semstern är definitivt över -även om det INTE går att jämföra med bördan i Sverige! Har fyra läxor och en mid-term (tisdag) att plugga till nästa vecka. Stor skillnad här mot hemma är just dessa läxor man får nästan i alla ämnen. Känns som gymnasiet igen. De är oftast inte stora men ni vet sådär smådryga och man måste ändå genomföra dem för att inte göra bort sig på kommande lektion. De blir dock oftast färdigställda kvällen innan alternativt på tramen till skolan ;) Men tänkte faktiskt ta min lediga dag idag till att bocka av lite plugg. Så nu sitter jag i sängen efter en lång mysig morgon med "familjen" och har färdigställt 2 av 4 läxor!! En i spanska och en i tjeckiska wohooeooeo!!!
 
Dagens funderingar:
  • Barret måste få en uppfräschning, så måste hitta ett ställe att toppa håret... Men vart? Funderar på Kaufland hahah (vårt stora varuhus, typ som Ica Maxi) för där kostar en klippning bara 100 CZK = ca 33 SEK 
  • Mer än 25 % av min utlandstermin är nu passerad och jag frågar mig själv;  hur kunde det gå så fort? Har knappt någon hemlängtan - hur kommer det kännas när jag kommer hem? Jag hyr ju ut min lägenhet i Umeå till ett par - och jag ägnar knappt en tanke åt det.. inte orolig alls hhahaha. Otroligt märkligt egentligen
  • Något jag DÄREMOT längtar till är till 25 november då min FAMILJ (bokstavligen; dvs mamma, pappa och bror) kommer till Prag!!! Det ska faktiskt bli helt underbart få hit dem ♥ Bo på hotell, mysa pååå och få visa upp min hemstad som jag gillar så mycket *drömmer mig bort*

Två bilder från första veckan här i Prag... Har fortfarande svårt att begripa denna vackra stad detta är min hemstad. Kära nån vad ja gillarej Pragis! 
 

Bratislava, Slovakia

Bratislava! Vilket ställe! Hade ingen aning om hur staden och dess atmosfär skulle vara, men jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Litet, kooseligt och genuint. Vackra byggnader, mycket kullersten, många gränder samt stort utbud på mysiga caféer och restauranger. Billigt som tusan också :S Trodde liksom att det skulle vara mer hårt, "kallt", smutsigt och så (vet ej varför men..) - men ack så fel man kan ha! Bodde på ett hostel med Sara och vi delade rum med två randoms, vilket visade sig vara två karlar. En från Italien (som hade fått jobb i Bratislava men inget boende) och Sydarmerika (som var på jobbresa). Det gick bra att bo så, även fast jag föredrar att dela rum med endast Sara ;)

Riktigt kul med ett miljöombyte och det var en alldeles lagom att åka dit över en helg. Bussresan tog ca 4h och vi sov bort mesta tiden :D SKönt!! 

Gäller att passa på att göra småturer nu när man befinner sig mitt på kontinenten och med tanke på hur billigt det är att ta sig över gränserna. Det är som upplagt för att uppleva delar av Europa! Har planer på att besöka både Krakow i Polen och en till Vienna i Österrike framöver :) 

*bered er på en bildbomb*





Intense

Dobry den!

Åååååhja, måste bara visa lite bilder från när girlsen var här. För exakt en vecka sen kom dem, men är åter tillbaka på svensk mark sedan i tisdags. Boho... Så himla glad att de kom och hälsade på i alla fall. Nu vet de hur jag har det här borta och har lättare att relatera mer i fortsättningen när jag pratar om personer, platser etc..

Denna vecka har varit den intensivaste veckan hittills. Sooo stressful! Veckan inleddes med en 3-dagars intensivkurs i "Business strategies for the Base Of the Pyramid". Helt nytt område för mig men så sanslöst intressant insåg jag så fort professorn började prata. Handlar alltså om bottenskiktet i wealth-pyramiden (dvs de fattigaste av de fattigaste i världen) som lever på under 2 $ per dag. Dessa utgör alltså the Base of the Pyramid = BOP.

Kursen fokuserade på hur companies faktiskt kan göra business och riktigt bra profit genom att öppna ögonen och försöka nå ut till dessa BOP-markets samt vilka strategier som bör tillämpas för att göra detta på bästa sätt. En av de viktigaste läxorna jag lärde mig under kursen var var att det FINNS pengar i BOP. De är så otroligt många (4 miljarder) människor som lever under dessa förhållanden. Men de HAR en köpvilja (precis som alla andra) - och de kommer garanterat att konsumera så länge det finns en produkt som 1. de behöver och som 2. är affordable för dem.

Det andra jag tog till mig var de faktum att charity inte nödvändigtvis är den bästa metoden för att bekämpa fattigdomen. Lösningen är snarare social marketing där företag jobbar med två huvudsakliga mål: 1) göra en business som genererar vinst till företaget och 2) göra gott för BOP-samhället. Företag kan åstadkomma revolutionerande saker genom att ta fram en produkt som BOP market är i behov utav och genom att inkludera lokalbefolkningen i distrubutionen av denna. På detta sätt får inte bara detta lilla samhälle tillgång till en ny produkt som de har nytta utav, utan de får även information/utbildning i ämnesområdet  - samtidigt som det dessutom skapas arbetstillfällen och inkomst för lokalbef. När verksamheten expanderar skapas ännu fler jobb --> mer inkomst --> högre efterfrågan. Det gynnar hela markanden och så kan samhället jobba sig ur fattigdomen genom att markanden i princip sköter sig själv. Ett fint exempel på när detta ägde rum var i Indien där HLL försökte hitta sätt att ta igen tappade marknadsandelar. Efter en hel del research inser det den potentiella marknaden i de supperfattiga byområdena runt om i Indien. De lyckas ta fram en budgetprodukt på tvättmedel genom att sänka produktionskostnader och kan därmet sätta ett pris som människor ute i the rural villagesh har råd med (och behöver). Distirbutionen av produkterna sker bl.a.  genom fattiga kvinnor, som tidigare ej hade något jobb. Många får även jobb som 'promoters', i syfte att informera om vikten av hälsa och hygien (och hur HLL's produkter kan hjälpa). Det hela sluta med att resultatet för HLL vände, samtidigt som det skapades kunskap och massor av jobb. Välfärd och vinst på samma gång.
 
Alltså oj, sorry för vad som just hände där.. blev lite väl uppslukad av Boppis. Men tycker helt enkelt att det som jag kursen var så otroligt fascinerande och lärorik. Den fungerade verkligen som en ögonöppnare för mig. Men denna intensivkurs var som sagt riktigt jäkla intensiv då den utöver föreläsningarna bestod utav tunga artiklar att läsa och diskutera, flera krävande presentationer och igår avslutades den med en "final exam". Jag hade dessutom en annan presentation imorse i en annan kurs (accounting) som mitt fokus låg på hela gårkvällen. Gick bra iaf. Men så idag känner mig helt uttömd men samtidigt satisfied över allt som åstadkommit denna vecka. 
 
Så ikväll blir det en lugn kväll. Ska bara mysa inne på rummet med min lille sjukling till rumskompis. Måste även packa och tvätta lite. Imorgon åker vi nämligen till Bratislava, huvudstaden i vårt kära grannland Slovakien!


Som sagt! Bilder från förrra veckan och helgen med mina Umeåflickor!



 
 

RSS 2.0