Kutná Hora

Igår var det lördag och vi åkte på en alldeles särskild kulturell utflykt! Destinationen var orten Kutná Hora som ligger ca 1h från Prag med tåget. Vi var 12 st: jag, Sara och 10 grabbar som vi brukar hänga en del med. Riktigt härligt gäng, alla lika laddade på att ta in lite kultur och sevärdheter. Å jäklar vilken lyckad dag! Hade iofs inga förväntningar då jag inte visste vad som väntade. 

"En kyrka med massa ben och skelett i" hade jag hört. Och jo tack, nog var det en kyrka med skelett överallt men hur det skulle kännas att betrakta detta med egna ögon var helt omöjligt att föreställa sig i förväg. Massor av skelett från ca 40.000 individer prydde kyrkans varenda vrå... väggar och tak..

Sägen är att detta makabra verk blev till pga att kyrkan sades/sägs stå på helig jord vilket gjorde att så många ville bli begravda här under 1300-talet isch. Det var även då digerdöden utrböt, så massvis med människor begravdes här. Senare grävades skeletten upp, vissa säger pga att skapa mer utrymme på kyrkogården. År 1511 började iaf en halvblind munk att sortera och skapa pyramider av alla dessa uppgrävda skelett som man fortf kan se i kapellet. Märkligt men (troligtvis) helt sant! 

På en bild kan ni se en tallrik med mat. Den föreställer den tjeckiska tradionella maträtten Gulasch med dumplings. Detta var faktiskt (märkligt nog) första gången jag provade rätten här nere, den går att beställa överallt i princip. En riktigt kryddstark och mustig gryta är det! Dumplingsen är lite "brödaktigt" och absorberar såsen på ett helt perfekt sätt. Verkligen gott!

I Kutna Horá tog vi  en långpromenad från skelettkyrkan för att kika på Katedralen St. Barbara. Enorm katedral och otroligt vacker, både från utsidan och invändigt. Utanför fanns en även viewpoint med en supervacker utsikt, vinodlingar och man hade möjlighet att köpa det lokalproducerade vinet.

Vi kom inte tillbaka hem till Prag förrän efter 22. Planen var egentligen att spela bowling med gänget då, men alla var helt uttömda på energi efter dagens äventyr så det sparar vi på till en annan dag, eventuellt redan ikväll!! :) Varsegoo, häär kommer lite bilder!




Hela squadet framför katedralen St. Barbara!
Från vänster Alex (Tyskland), jag, Flo (Tyskland), Martijn (Nederländerna), Theo (Enlangd), Jan (Nederländerna), André (Norge), Dylan (Nederländerna), Niclas (Sverige), Sara (Sverige), Sjaak (Nederländerna, tror jag..) och Cankut (Turkiet)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0